25 Mart 2015 Çarşamba

İş Arama Süreci

CV (özgeçmiş)

Daha dikkatli oluşturulmuş ve bilgilendirici bir özgeçmiş, bir iş başvurusu için şansınızı arttırır. CV’niz işveren ile ilk temasınız olacak ve pozisyon için değerlendirilip değerlendirilmeyeceğinizi belirler. Öylese üzerinde çalışılmaya değer!
Ana kural: az ve öz olarak, verimli bir şekilde sadece faydalı bilgilere değin. 
Diğer bir kaç nokta:
Uyarlamak 
Her iş için yeni bir CV 

Bazı işverenler sadece eğitim ve deneyimlerinize bakarken, diğerleri sizin yaratıcılığınızı, inisiyatif alabileceğinizi, bağımsız olabileceğinizi ve diğer özelliklerinizi anlamak için CV’nizi kullanmaya çalışırlar. Yani özgeçmişinizi başvuracağınız firmanın işine göre uyarlamak kesinlikle zararsızdır. Örneğin; belli bir iş tecrübesi ya da yetenekleri üzerine dikkat çekmek.
iyi bir CV’de nelere yer vermem gerekir? 
beş önemli bölüm
1. Kişisel bilgiler
Kısaca kim olduğunuzu, kaç yaşında olduğunuzu, nerde yaşadığınızı ve ailevi durumunuzu (örneğin; evli, 2 çocuklu) işverene söyleyiniz.
2. Eğitim
Hangi bölümde, ne zaman ve nerede okudunuz? En son eğitim öncelikli olarak belirtiniz. Başvurduğunuz işle ilgili olabilecek çalışmalarınızdan ya da derslerinizden bahsedebilirsiniz. Son dönemde aldığınız eğitimlerden de bahsetmeyi unutmayın! Özel bir alandaki ekstra ilgi fazladan kanıt sağlayabilir.

3. Deneyim

Nerede ve hangi konumda çalıştınız? Bu daha önceki iş deneyimlerinizde neler öğrendiğinizi göstermede ya da iş başvurusunda bulunduğunuz pozisyonda hangi deneyimlerinizin sizi başarıya götürmede nasıl yardımcı olacağını belirtmede yardımcı olacaktır. Son iş deneyiminizi başa koyun. İş deneyimi şemalarınızdan, projelerinizden de bahsedin. Her şeyin birbiri ile düzenli ve uyumlu olduğundan emin olun ve daha az keyifli anlardan; örneğin tekrar edilen yıllardan, işten çıkarılmalardan ve işsizlik dönemlerinizden bahsetmekten çekinmeyin.
4. Diğer beceriler
Bu alanı bildiğiniz diller, bilgisayar bilginiz, ehliyetiniz ve özel yetenekleriniz; örneğin yönetim, PLC kontrol, gibi konulardan bahsetmek için kullanabilirsiniz.
5. Muhtelif
İlginç hobileriniz, kulüp ve topluluklara katılımınız ve diğer becerileriniz. Bu bölüm doğaçlama için en iyi fırsatı sunar. Kısa ifadeler kullandığınızdan emin olun.

Ön Yazı

Özgeçmişiniz her zaman önyazınızla beraber olmalıdır. CV’nizi e-postayla bile gönderirken ön yazınızı ihmal etmeyin. Bu kendinizi kalabalıkların içinden çıkarmak için önemli bir şanstır.
İşte birkaç kullanışlı ipucu:
  • Dikkat çekmek için ilginç bir açılış cümlesi; orijinal ama nazik bir kapatma cümlesi kullanın.
  • Kendiniz hakkında olumlu olun.
  • Farklı, akıcı, aktif kelimeler kullanın.
  • İmla ve yazım hatalarına dikkat edin.

İş Görüşmesi

Eğer her şey yolunda giderse, iş görüşmesi takip edecektir! Bu, başvuru sürecinin en önemli parçasıdır. Her şeyden önce, mülakatçı motivasyonunuzdan bahsedecektir. Bu işi yapabilir misiniz, yapmak istiyor musunuz ve işe uygun olacak mısınız? Unutmayın: sadece kendiniz olun! Her iki taraf da sonucun iyi olmasını ummaktadır. Siz bir iş arıyorsunuz ve firma da bir çalışan…
kim bilir, o kazanır
bilgi güçtür
Bu iş ve pozisyon hakkında daha fazla bilgi edinmek yararlı olabilir. Kütüphane ya da internet yoluyla ya da ihtiyatlı bir telefon görüşmesiyle bilgi toplanabilir. Ayrıca görüşmeden sonra telefon ederek geri bildirim isteyebilirsiniz. Bu sizi motive eder ve kendinizi aktif bir kişi olarak göstermenizi sağlar. Ama çok saldırgan da olmamaya özen göstermelisiniz.
birkaç pratik ipucu
Ne söyleyeceksiniz
Dürüst ve tamamlayıcı olun. Konsantre olun ve örneklerle söylediklerinizin arkasında durun. Soru sormaktan çekinmeyin. Örneğin, “cevabım net oldu mu?” “Bundan sonraki işe alım prosedürü nasıl devam edecek?” gibi.
Nasıl söyleyeceksiniz
Sesinize, tonlamanıza ve konuşmanızın akıcılığına dikkat edin. Birkaç ipucu: Soruyu cevaplamadan önce birkaç saniye bekleyin. Yavaş konuşun. Daima görüşmeci ile göz temasınızı sürdürün.
  • bedeniniz de konuşur
  • görünümünüz ne diyor
  • Önce sözlü unutulmaz bir gösterim yaptıktan sonra bile, kaçınılmaz olarak sözlü olmayan iletişim ile yargılanırsınız. Selamlama şekliniz, kıyafetleriniz ve tavırınız sizin için çizilen resmi belirler.
yeni mezunlar için
Öncelikle, hem şu anda hem de bundan sonraki beş yıl içinde ne istediğiniz iyi düşünün. Hangi konularda iyisiniz? Bir işte sizin için önemli olan nedir? Ne tür ortamlarda kendinizi rahat hissedersiniz? İşinizde iletişimin ne kadar ağırlıklı olmasını istiyorsunuz? Bu da iş başvurusunun başarılı olma şansını artırır.
Tüm sorularınızı cevapladınız mı? O zaman başvurunuzu hazırlama zamanı geldi!
Başvurunuzda özgeçmişiniz ve ön yazınınız bulunmalı.

Gemiyi terketmek en doğru seçim mi ?

 Yıl 2019-2020 falan.. Dokuz Eylül'de okurken bir arkadaşım (hatırlarsa ve görürse sağolsun diye de yazayım)  ayrılmak isteyen kız arkad...